Als je echt een lang artikel schrijft voor op je website dan kan het slim zijn om gebruik te maken van een inhoudsopgave. Voordeel hiervan is dat je de lezer direct naar een specifieke plek op je pagina kan laten landen.

Daarnaast kan het ook ten goede komen voor SEO. Je moet denken vanuit de bezoeker. Wat voegt waarde toe aan de bezoeker en kan hem of haar helpen om de informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn. Een inhoudsopgave geeft direct inzicht welke topics je op de betreffende pagina gaat behandelen.

Een voorbeeld van een inhoudsopgave:

Waar starten alle boeken mee?

Nee, niet bedoeld als een strik vraag. Maar pak een willekeurig boek uit je boekenkast en wat is kom je na een paar pagina’s tegen? Juist, een inhoudsopgave. Daar staat de meest belangrijke informatie wat je in het boek kan vinden. Wat zijn de hoofdstukken en waar kan je deze vinden.

Vroeger was een inhoudsopgave helemaal niet belangrijk. Dat was simpelweg niet nodig omdat de standaard ‘SEO content’ maar tussen de 300 en 500 woorden hoefde te zijn.

Er heeft een kanteling plaatsgevonden en zaak om daar nu iets mee te gaan doen. Korte teksten zijn eigenlijk steeds meer ‘not done’ en lange teksten geven lezers meer antwoorden op hun vragen en scoren daardoor over het algemeen beter in de zoekmachines (mits waardevol).

Gebruikerservaring

Denk vanuit je bezoeker. Wat als die op je pagina terecht komt en deze heeft tussen de 1500 en 2000 woorden. De bezoeker verdrinkt als het ware in je tekst. Geef de bezoeker direct een overzicht wat er precies te vinden is. Geef de bezoeker de kans om direct te gaan naar wat voor hem of haar het meest belangrijk is.

Laten we even kijken naar een wat oudere website die eigenlijk dit principe al jaren toevoegt. Wikipedia! Op elke pagina waar je terecht komt op wikipedia kom je een inhoudsopgave tegen. Niet dat het heel fancy is, maar het helpt de bezoeker echt.

Plugin WordPress Inhoudsopgave

Ja, we begrijpen ook je dilemma. Vaak ziet een inhoudsopgave er niet sexy uit. Je hebt een mooie website en dan staat er zo gare inhoudsopgave. Je kunt ook zelf een inhoudsopgave creëren met anchor links.

Maar veel makkelijker is gewoon een WordPress plugin te gebruiken. Kost je weinig moeite en ziet er wel okay uit vinden wij. Je hebt immers al veel tijd aan je content besteedt, dan is het wel lekker dan je simpel een inhoudsopgave kunt toevoegen.

Er zijn veel gratis WordPress plugins beschikbaar om een inhoudsopgave te maken. Wij zelf maken gebruik van de ‘LuckyWP Table of Contents’ plugin.

LuckyWP Table of Contents

Wanneer je deze plugin geinstalleerd hebt, klik op Instellingen > Inhoudsopgave in de linkermenu van je WordPress admin omgeving.

In de inhoudsopgave-instellingen scherm kan je instellingen wijzigen wat de minimum is van het aantal kopteksten. Je kunt de diepte bepalen en de kleuren aanpassen (achtergrond, links, etc). Je kunt voor het gemak ook kiezen om een inhoudsopgave altijd automatisch in te voegen maar dat zouden wij zelf afraden om de controle te houden.

Wij zelf gebruiken de shortcode [ l w p t o c ], alleen dan zonder spaties, in onze berichten en pagina’s om zo zelf te bepalen waar de inhoudsopgave komt te staan. Bij de pagina’s en berichten met minder tekst besluiten wij om geen inhoudsopgave toe te voegen omdat het dan naar ons idee geen waarde toevoegt.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. We zouden het leuk vinden als je een reactie zou achterlaten om ons te laten weten of je hier ook gebruik van gemaakt heb